“`html
Mutfak Sanatları Akademisi’nden Yeni Bir Proje: Modern Köy Enstitüleri
Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), mesleki eğitim anlayışını köklü bir şekilde değiştirecek olan “Köy Enstitüleri” projesine adım atmaya hazırlanıyor. Mesleki eğitime yönelik önyargıları hedef alan MSA’dan Sitare Baras, Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirmeyi planladıkları çeşitli akademik projeler hakkında bilgi verdi. Baras, “Günümüzde sıklıkla gündeme gelen Köy Enstitüleri’ni çağımıza uyarlamak son derece önemli,” ifadelerini kullandı.
MSA ve FutureBright Group iş birliğiyle gerçekleştirilen “Mesleki Eğitim Algı Araştırması”, bir sunumla kamuoyuna tanıtıldı. Araştırma, 2023 yılı boyunca Türkiye genelinde yapıldı. MSA, ülkenin ana sorunlarının başında gelen işsizlik sorununun asıl kaynağının “mesleksizlik” olduğunu vurguluyor. İşsizlik korkusunun bireylerin hayal ettikleri meslekleri seçmelerine engel olduğunu belirten Baras, mesleki eğitim algısı üzerine edinilen bulguları paylaştı.
Araştırma ile ilgili olarak MSA Yönetici Direktörü Sitare Baras, mesleki eğitim kurumlarına dair oluşan önyargılara dair çarpıcı verileri sundu. Baras, MSA’nın modernize edilmiş Köy Enstitüleri projesinin yanı sıra, mutfak harici alanlarda da eğitim programları düzenleyerek önyargıları kırmak istediklerine değindi.
MSA, Mesleki Eğitim Algı Araştırması aracılığıyla; mesleki eğitime yönelik algıyı farklı paydaşlar nezdinde ortaya çıkarmayı, sektörün ihtiyaçlarını tespit etmeyi ve bu alana olan ilgiyi artırmak için uygun stratejiler oluşturmaya odaklandığını ifade ediyor.
Araştırmanın MSA’nın 20. yıl dönümüne özel olarak düzenlendiğini belirten Baras, açıklamalarında şunları söyledi:
“Biz 20. yılımıza geldiğimizde bir kutlama yapmayı da düşünüyor olabiliriz. Fakat başka bir şey yapmayı tercih ettik; MSA’da öğrendiğimiz mesleki eğitim sistemini anlatmak istiyoruz. Bu sayede diğer alanlarda da benzer eğitim kurumlarının kurulabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. En iyi pratik odaklı ve özgüven artırıcı eğitim programları oluşturmayı hedefliyoruz.”
MSA Yönetici Direktörü Sitare Baras
Mesleki ve Teknik Eğitim Nedir?
Raporda MSA, mesleki ve teknik eğitim tanımını yaparak, bu eğitimin “öğrencilere belirli bir alanda iş yapabilmesi için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlik kazandıran, mezuniyetleri itibarıyla hemen işe girebilmeleri için tasarlanmış bir yapı” olduğunu ifade ediyor.
Eğitimlerin üniversite düzeyindeki eğitimlerle karşılaştırıldığında daha kısa ve pratik olduğunu belirten MSA, mesleki eğitimin esnek ve demokratik bir yapıda olduğunu vurguluyor. Kısa eğitim sürelerinin işveren ile aday arasında bir köprü işlevi gördüğü belirtiliyor.
Mesleki eğitimin önemini de vurgulayan Baras, “Mesleki eğitimin en güzel yanı, her yaştan bireyin istediği alanda %100 pratik beceriyi kazanabilmesidir,” açıklamasında bulundu.
MSA’dan Mesleki Eğitim Algı Araştırması
Araştırma çerçevesinde öğrenci adayları, öğrenciler, mezunlar, aileler ve işverenlerle görüşüldüğünü belirten MSA, bu sürecin CAPI (Bilgisayar destekli yüz yüze anket) metodu aracılığıyla 715 kişi ile gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmanın 11 Eylül-16 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildiği bildirildi.
Öğrenci Adaylarının Demografik Yapısı
Araştırmada incelenen öğrenci adayı demografik verilerinin, “mesleki ve teknik eğitim almak isteyen öğrenciler veya meslek değiştirmek isteyen bireyler” üzerinde yapıldığı belirtildi. Görüşülen sayıda kadın ve erkek dengesi gözetilmiş olurken, erkeklerin bu alana yönelimlerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Öğrenci adaylarının yaklaşık %65’i Z kuşağına mensup olduğu kaydedildi.
Mevcut Mesleki Eğitim Alan Öğrenci Demografisi
MSA, mesleki eğitim gören öğrencilerle de görüşmeler yaparak, “mesleki eğitim almakta olan bireylerle görüşüldü. Mevcut öğrencilerin kadın ve erkek dengesi korunmuş olsa da erkeklerin bu alandaki eğilimi gözlemlenirken, öğrencilerin %57’sinin Z kuşağı profiline sahip olduğu saptandı,” açıklamasını yaptı.
Programlardan Mezun Olan Bireylerin Demografik Yapısı
MSA, mesleki eğitim programlarından mezun olan bireylerle de görüşmeler yaparak, “meslek lisesi, teknik lise veya başka bir mesleki eğitim programından mezun olan ve sektörde çalışan kişilerle görüştük. Kadın-erkek dengelemesi sağlanırken, erkeklerin bu alana daha fazla eğilim gösterdiği gözlemlendi,” ifadesini paylaştı.
Programları Destekleyen ve Desteklemeyen Ailelerin Demografik Yapıları
MSA, raporunda desteklemeyen ailelerin çocukları için daha çok “üniversite diplomalarını” önemsediklerini tespit ettiklerini, programı destekleyen ailelerin ise çocuklarının meslek sahibi olmasını önceliklendirdiğini dile getirdi.
Programları destekleyen aileler, çocuklarının boş kalmasından çok, bir mesleği olmasını istediklerini belirterek, “eğer çocuğu mesleğini severse, işini de severek yapar” görüşünü paylaştı.
“İşveren, En Çok Etkilenen Taraf”
Raporda işverenlerin yaşadığı sorunlara da değinilirken, üniversitelerde sunulan eğitimin yetersiz olduğuna dikkat çekildi. İşe alınan çalışanlara sürekli eğitim vermek durumunda kalan işverenler, gerekli uzmanlıklarla ilgili eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
İşverenler, “Çalışan üniversiteden yeterli bilgi ile mezun oluyor ama en baştan eğitilmesi gerekiyor. Aradıklarını bulamadıkları için kendi kaynaklarıyla kişileri yetiştirmeye çalışıyorlar,” diyerek mevcut durumlarını anlattı.
MSA’dan Modern Köy Enstitüleri Projesi
Mesleki eğitim alanındaki yaygınlaştırma amacı doğrultusunda MSA, okullarında modern Köy Enstitüleri formatını uygulamak istediğini belirtti:
“Son 20 yılda geliştirdiğimiz eğitim sistemiyle başarılarımızı genişletmeyi hedefliyoruz. Aşçılık ve bunun gibi alanlardaki başarılarımızı, talep edilen diğer meslek gruplarına da taşımak istiyoruz. Şu an kıyı bölgelerinde Bebek Bakımı, Çocuk Bakımı, Yetişkin Bakımı için yeni bir okul projesi üzerine çalışıyoruz. Ayrıca İç Ege’de Sencer Solakoğlu ile birlikte eşsiz bir Tarım, Hayvancılık, Gastronomi ve Pazarlama okulu kurguluyoruz.”
“Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu’da hafif meslekler üzerine bir okul üzerinde çalışıyoruz. Yerel belediyelerle ve özel sektör firmalarıyla iş birliği yaparak, sektördeki nitelikli iş gücünü artırma hedefindeyiz. Artık günümüz dünyasında mesleki eğitimin önemi göz önünde bulundurulmalı; üniversite mezunlarından ziyade, meslek okulu mezunlarına daha fazla ihtiyaç olduğu bilinmektedir,” diyerek projenin önemine dikkat çekti.
MSA’da Burs İmkanları
Öğrencilerin ekonomik açıdan zorluk yaşamamaları için MSA, farklı burs programları sunuyor. Baras, bu konuda şu bilgileri paylaştı:
“MSA olarak burs veriyoruz ancak burslu öğrencilerimiz genellikle bilinmez. Bu durum eşitliği sağlamak için önemlidir. Her dönemde burs veriyoruz ve öğrenci işlerinden yöneticiler dışında bu durumla ilgili kimsenin haberi olmuyor. Ayrıca, ekonomik sıkıntı yaşayan ailelere yardımcı olmak için çeşitli kolaylıklar sağlıyoruz.”
“Öğrencimizle birlikte geçireceğimiz süre boyunca, finansal sıkıntılar konusunda çeşitli çözüm yolları üretiyoruz. Özel bankalarla yapılan borçlanma çerçevesinde, öğrenciler staj döneminde ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar,” diyerek bu konuda izlenen yöntemleri özetledi.
Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlenmek mi? |
“`