Hisseli tapunuz varsa hakkınızı almak için bunu yapmanız şart

Hisseli tapu sahipleri için hakkını almanın en kolay yolu hala pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Evde hissesi olan biri, ev satıldığında hakkını nasıl alabilir? Hisseli tapu sahiplerinin bu konudaki bilinmeyen detayları merak konusu olmaya devam ediyor.

Konutta hissedarlar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle, hisse sahiplerinin haklarını nasıl alabileceği sık sık merak edilen konular arasında yer alıyor.

Posta Gazetesi köşe yazarı avukat Tamer Heper’e bir okuyucu, zamanında amcası ile babasının kendi aralarında noterde dededen kalma evin hisse satışını yaptıklarını, kayıtlarda evin babasının üstüne göründüğünü, diğer hissedarların ‘bu evde babanın hissesi olamaz, gidin tapuda hissesini düşürün’ dediğini belirterek, “Konut satılırsa da babamın hisseden para alamayacağını söylüyorlar. Bu doğru olabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta “Söylenen bu husus için cevap yalnızca ilgili gayrimenkulün tapu kaydındadır.

Okuyucumun anlattığına göre tapu kaydında babalarına ait hisse görünüyor ise artık bunun tartışılması gereken yeri yoktur, babaları o gayrimenkulün hissedarıdır” ifadelerini kullanarak başladı.

Bir gayrimenkulün noterde satılmayacağını, çok kısa bir süre önce bu kuralın değiştiğini ancak kendisinin işlemin yapıldığı tarihi dikkate aldığını aktaran Tamer Heper, “Satış yalnızca tapuda yapılır.

Okuyucumun anlatımında noter işlemi var. Muhtemeldir ki önce noterde satış vaadi yapılmış, ardından da bu vaat doğrultusunda tapuda tescil yapılmış” şeklinde konuştu.

Tamer Heper, bu kapsamda noter olması sebebiyle satışın geçersiz olduğunun iddia edilemeyeceğini vurguladı.

Tamer Heper, verdiği yanıtta “Bugün tapu kayıtlarına göre işlem yapılacaktır. Bazen tapuda yapılan işlemlerin geçersizliği iddia edilemez mi? Edilebilir fakat tapu kayıtlarının iptali için geçersizliğinin dava konusu olması, geçersiz işlemin ispatı ve mahkeme kararı ile tapu kayıtlarının düzeltilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Bu şekilde bir iddia ile tapu kayıtlarının geçersiz sayılamayacağına dikkat çeken Heper, “İptal gerekçeleri de sınırlıdır mesela akıl hastalığı durumunda yapılmışsa ya da tehdit altında yapılmışsa vs. Bunun haricinde tapu kayıtları hala geçerli sayılır” ifadelerine yer verdi.

Heper, satış halinde de okuyucunun babasının hissedar olarak görüşünün geçerli olduğunu vurguladı ve “Satışa karar verilirse hissesine denk gelen tutarı alacaktır” diyerek yanıtını sonlandırdı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir