Çin ve Filipin Sahil Güvenlik Birimleri İhtilaflı Sığlıkta Karşılıklı Engelleme Eylemi Yaptı
Çin ve Filipin sahil güvenlik birimlerinin farklı açıklamalarına göre, iki ülkeye ait gemilerin ihtilaflı bir sığlık çevresinde birbirlerini engellediği ve çarpıştığı bildirildi.
Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dicün, Filipinler’e ait 3003 bordo numaralı geminin, Çin gemisinin uyarılarına rağmen sert bir dönüş yaparak 3302 bordo numaralı Çin Sahil Güvenlik gemisine yan tarafından çarptığını iddia etti.
Filipin Sahil Güvenliği ise, Çin Sahil Güvenliği gemilerinin bölgede rutin devriye atan Filipin gemilerine “tazyikli su” ile müdahale ettiğini ve gemilerin seyir antenlerine hedef aldığını iddia etti.
SCARBOROUGH SIĞI
Üçgen şeklinde, ortasında lagün bulunan Scarborough Sığı, Güney Çin Denizi’nin doğusundaki Filipinler’in kuzeyindeki Luzon Adası’na 120 deniz mili (222 kilometre) mesafede konumlanmıştır.
Filipinler’in “Panatag” adını verdiği bu sığlık, Çinlilerin ise “Huangyan” olarak adlandırdığı bölge, iki ülke arasındaki egemenlik iddialarının seyrüsefer faaliyetleriyle ortaya konulduğu bir alan konumundadır.
2012 yılında bölgede, Filipin Sahil Güvenliği’nin kaçak avlanma suçlamasıyla 8 Çin balıkçı gemisini alıkoyma girişiminin ardından Çin Sahil Güvenliği’nin müdahalesiyle gerilim yaşanmıştır ve bu olayın ardından Çin, reyf kontrolünü ele geçirmişti.
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasıyla birlikte bölge ülkeleri arasındaki egemenlik anlaşmazlıklarının merkezinde yer almaktadır.
Çin, 1947’de yayımladığı harita ile Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inden fazlası üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, bölgenin zengin yer altı kaynakları açısından önemli bir konumda olması sebebiyle Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia etmektedir.
Ayrıca Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üs kurması ve askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkmaktadır.
Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında Filipinler’in başvurusu üzerine, Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına karar vermişti.